Golf joy travel

Golf & Cava i Barcelona

Jag brukar be om en plats i gången när jag flyger men nu är jag glad för fönsterplatsen. Planet gör en stor sväng över Barcelona stad, så att jag ser de alla de landmärkena som jag längtat efter! Barcelona är en pulserade metropol en kokkittel av olika nationaliteteter med impulser från när och fjärran. Från inflygningen kan slag se Colombos statyn som pekar vid början av La Rambla, Gaudis mästerverk Sagrada Familia som ännu är ett pågående byggprojekt, vi flyger det hamnkvarteren med alla härliga restauranger, på håll syns Montjuic berget varifrån man har en fantastisk vy.

TAPAS!!

När golfbag och väskan anlänt är första stoppen en dryg halvtimme söder ut från flygplatsen, till den mysiga orten Sitges. Det är den närmaste badorten strax söder om Barcelona. Sitges har blivit betydligt mer tillgänglig sedan man gjort en tunnel genom berget. Orten är känd för sin fina strand och längs med strandpromenaden finns härliga resturanger.

Jag har blivit tipsad om en familjär tapas resturang, Restaurant Pic Nic http://www.restaurantpicnic.com Läget är helt oslagbart på strandpromenaden, Passeig Marítim esplanade. Här ska man testa tapas! Rätt efter rätt kommer in med underbara små specialiteter, vissa känner jag igen andra är trevliga nyheter. Halva nöjet med tapas är ett det är att det är ett så socialt sätt att äta. ”Pica Pica” som de säger i Spanien.

På dagens program står först golf i på Club de Golf Terramar som ligger bara ett stenkast från centrum i Sitges. Efter gårdagens tapas middag känns det helt rätt att ta golfklubborna på ryggen och jobba av lite kalorier. Banan är från 1927 och ligger mycket fint vid havet. Det är en bra bana att börja med om man är lite ringrostig. Här finns breda generösa fairways det är enkelt att hitta sneda bollar i ruffen. Rätt grunda bunkrar som funkar att ta sig ur utan större problem. Det är en trevlig och rättvis semesterbana som lämnar en på gott humör. Inte blir det sämre av det 19 hålet med en god lunch i solen på terrassen.

Katalonien är ledande producent av kvalitetsviner i Spanien och en av de viktigaste inom Europa. Vin har producerats här i Penedés regionen sedan urminnes tider. Här finns ett hundratal vingårdar, kanske de mest kända vinproducenterna är Torres, René Barbier och kännetecknande för regionen är det mousserande vinet Cava med Codorniu och Freixenet.

En mycket bra utgångspunkt för att utforska vin i katalonien är i Vilafranca del Penedes. Här finns ett mycket bra vinmuseum, (www.vinseum.cat ) där man kan i sin egen takt gå runt och förkovra sig i vinets historia. Det är mycket pedagogiskt upplagt med filmer, ljud och bilder. Man kan ta en paus emellanåt med ett glas vin i baren. Här finns även möjlighet för vinprovning. Ett tips är även ett spännande provsmakningspaket vinmuseet har tagit fram med lokala resturanger och vinkällare. Då får man en middag tillsammans med vinerna. Vilafranca del Penedes är även känd för sina mänskliga pyramider, har man tur kan man få se när de tränar på torget. Det är en imponerade syn att se hur pyramiden av människor växer upp och på toppen klättrar ett litet barn upp!

Efter genomgången på museet och lite testning av viner känner jag mig redo för en vingård.

Besök på vingård – Jean Leon

Färden går mot en liten vingård, Jean Leon. (www.jeanleon.com) Jean Leon emigrerade i sin ungdom till USA där han arbetade vid Frank Sinatras restaurang, senare startade La Scala i Hollywood med James Dean. Han flyttade tillbaka till Spanien på 60 talet började producera vin. Unikt med Jean leons vingård är att vinerna, Single Vineyard Wine Certification, där ett visst område med druvor används för de olika vinerna. Här på vingården kan man gå runt och se, smaka på druvorna, gå in i vinkällaren där vinet lagras och självklart testa vinet!

Ett vin smakar så annorlunda när någon berättar om det, och man tar sig tid att verkligen se, lukta och smaka tillsammans med någon som berättar bakgrunden och vilka smaker man ska leta efter.

Checkar in sent vid Chateauform by Hilton La Mola som ligger vid Real Club El Prat banan. Hotellet är nybyggt och bekvämt som smälter in harmoniskt i den landskapet. Golfbanan går precis intill hotellet.

Efter en god frukost är jag redo med spänd förväntan att spela banan. Golfbil väntar utanför hotellet för en kort färd till klubbhuset. Här ser jag en grupp juniorer, alla klädda i samma kläder. De drillas på rangen, de förklara stolt i shopen att klubben tagit fram ett antal topspelar som syns på touren så träningarna är populära. Det här är en klubb som länge varit stängd för gäster. Det är en stark medlemsklubb med tradition. Här i Spanien är det lite annorlunda än hemma, att vara medlem i en golfklubb är mer en socialklubb där men hänger hela helgen, hela familjen. Barnen har sina vänner och aktiviteter, vuxna spelar golf. Man äter lunch, och kanske dröjer sig kvar till middagen. Här tror jag vi har en del att lära i Sverige, påminner mig om att ta upp det här med min klubb därhemma, vilken grej! Här på El prat finns 45 hål designade Greg Norman. Det är en riktig mästerskapsbana rakt igenom! Mycket utmanande, stort antal bunkrar som jag till slut tappade räkning på, de är mycket strategiskt placerade både på fairway och intill greenerna. Man spelar med storslagna vyer och allt i en fantastisk kondition. Det är en banan som kräver både långa slag och precison. Min medspelare i bollen som spelar på den finska touren, 2 i hcp, gick runt med ett leende på läpparna hela rundan. Ja, det är en banan som man bara måste spela igen.

 

Sant Sadurní d’Anoia, Cavans huvudstad

Bunkerbesöken på El Prat glömmer jag snabbt bort när färden går mot Cavans huvudstad Sant Sadurní d’Anoia. Här ligger vinkällarna koncentrerat i den lilla orten det finns även ett bra informationscenter som utgångspunkt: The Centre of Interpretation cava. FASSINA” http://www.turismesantsadurni.com/cic-fassina.php

Centret ger en introduktion till en Cavans värld man får lära sig om ursprunget, historian produktionsprocessen och druvsorter. Här i orten ligger Codorniu som ger en rundtur så man får en inblick i det hantverket som ligger bakom innan de välsmakande bubblorna hamnar i glaset. Efteråt kan man givetvis köpa med sig någon flaska

Resan börjar närma sig slutet och hit måste jag bara tillbaka! Det finns ju närmare 153 stycke vingårdar kvar att upptäcka bara i Penedes! Läs mer www.dopenedes.cat

Golf och vin i Costa Brava

http://en.costabrava.org/what-to-do/wine-route/wineries

Fantastiska upplevelser väntar dig i vingårdarna i Costa Brava. Du kan lära dig om  vinets historia i området, upptäcka hemligheterna i  vinframställning, smaka några mycket speciella Empordà viner och njuta av många andra aktiviteter. Här är en sammanställning bra länkar och många av de härliga vingårdarna,

AnteriorsSegüents

 

Dela den hör bloggen

Fler artiklar

Topp5 Marocko

Topp 5 Marrakech

Fyll din golfresa med ännu mer upplevelser! 1 .Medina – Marrakechs gamla stad är en magisk plats full av smala gränder, ett nätverk av labyrinter som är fulla av överraskningar, färgstarka marknader och spännande kulturella upplevelser. Här kan du besöka lokala hantverksverkstäder, prova på kryddiga delikatesser, eller bara njuta av atmosfären medan du tar en kopp mint-te. 2. Bahia Palace – ett fantastiskt palats som byggdes på 1800-talet för en av sultanerna i Marocko. Palatset är känt för sin imponerande arkitektur, mosaiker, utsmyckningar i stucco och träsniderier och vackra trädgårdar.

Read More
Topp 5 Paris

Topp 5 Paris

1 Utforska Paris, förutom att spela golf på Golf National, kan du också ta dig tid att utforska Paris. Besök Eiffeltornet, Louvren, Notre-Dame-katedralen och ta en promenad längs Seine-floden. 2.Besök Versailles slott: En kort bilresa från Golf National ligger Versailles slott. Detta magnifika slott, som en gång beboddes av den franska kungen Ludvig XIV, är en av Frankrikes mest ikoniska sevärdheter. Besök slottets magnifika rum, trädgårdar och fontäner, och lär dig om dess rika historia.mer info https://www.chateauversailles.fr/ 3 Njut av fransk gastronomi: Frankrike är känt för sin mat och vin,

Read More