Golf joy travel

Vintergolf vid Scotland’s Golf Coast

Golfresa med ett handbabage

Jag har tagit det som en utmaning att resa lätt, bara med ett handbagage. Resväskan för en golfresa till Skottland i december är nu laddad med underställ, lager på lager kläder. Klubborna har jag hyrt i förväg och de ska levereras på flygplatsen i Edinburgh så det är väldigt smidigt att bara ta tåget rätt till Köpenhamns flygplats.

Skottland är Home of Golf, här har golfen sina rötter och sin själ. Skottarna har spelat sin ”gowf” sedan 1400 talet. Hit vallfärdar tusentals golfare från hela världen för att spela de genuina golfbanorna i sin mest ursprungliga form. Jag är på väg mot Scotland´s Golf Coast, den vackra kustremsan som sträcker sig från Edinburgh ut mot North Berwick. Här avlöser linksbanorna varandra längs med hela kustlinjen. Banorna är knappt märkbara när de naturligt smälter in på den obrukbara jorden i gränslandet mellan hav och jordbruk. Tom Morris som har designat eller ”lagt ut” ett 70 tal linksbanorna i Skottland. Hans tillvägagångssätt var att utrustad med måsfjädrar markera ut vart landskapet erbjöd lämpliga utslagsplatser och greener.  Nu kan man spela dessa linksbanor och uppskatta hur de är knappt märkbara på håll, de har sina naturliga utmaningar, banan följer perfekt de naturliga konturerna i landskapet. Mest kända banorna som Tom Morris skapat är St Andrews Links New Course, Crail Balcomie Links, Cruden Bay, Nairn Golf Club,  Machrihanish Golf Club, Prestwick Golf Club och Muirfield Golf Course.

Slipp släpa på klubborna på flyget och få de levererade flygplatsen eller golfbanan

På flygplatsen väntar Stuart med mina klubbor, vi kommer överrens om att han hämtar upp dom igen vid hotellet så slipper jag ta med dom till flygplatsen. Han med sitt företag Golf Gear Hire  är en riktig golfentreprenör som fixar och leverar klubbor till flygplatsen eller direkt till banan. Jag betalade 50 pund för en lång weekend vilket är mycket billigare än att hyra på varje bana dessutom att få spela med samma set under hela resan underlättar. Att ta sig ut till North Berwick som ligger längst ut vid East Lothian kusten finns flera val, hyrbil är ju väldigt smidigt om man vill vara rörlig under resan eller transfer. Från flygplatsen finns väldigt bra bussar som går var 10 minut till och från centrala Edinburgh kostar 4,5 pund. Linje 100 Airlink direkt in till den stora stationen Weaverly Station.

Airport Buses

Från stationen byter man till tåget som går längs med kusten ut till North Berwick. Hela resan går under 15 pund.
Jag har varit nyfiken på Uber så jag ville testa på hur det fungerade. Det var smidigt att skapa ett konto, där man uppger ett kontokort där betalningen sköts direkt i appen. På plats på flygplatsen var enkelt att beställa en Ubertaxi i appen som man laddade ner. Där får man information om vilken bil som är på väg, var vi ska mötas, vad chaffören heter vad han/hon fått för betyg av andra resenärer och hur lång tid det tar innan bilen är på plats. Resan kostade under 60 pund vilket var betydligt billigare än det skulle ha kostat med en taxi.

Macdonald Marine i North Berwick

Trots bistra decembervinden och den bleka solen som knappt kommer igenom de regntunga molnen ser jag fram emot att få ett par dagar med linksgolf längs med East Lothian kusten. Området kallas också Scotlands Golf Coast det är beläget utanför Edinburgh, det är verkligen en av de bästa områdena för golf i Skottland, finns den högsta koncentrationen av mästerskap Links banor i världen med 22 banor inom en radie på 20 km  finns något för alla typer av golfare. Här finns pärlor som såsom de klassiska banorna Dunbar, North Berwick, Gullane och Murifleld

Frukost med utsikt! 

Macdonald Marine har ett underbart läge med hav och golf utanför hotellet. Till frukost kan man se de första golfarna ta sig ut på en av North Berwicks banor West Links. Här finns även The Glen och en ”Childrens Course” kortare par 9 bana. Den mest kända är West Links banan som är en riktigt gammal anrik bana, från 1832.

North Berwick West Links, en linksklassiker från 1832.  

Efter en god frukost vid Marine hotellet och en kvart senare är jag på plats vid anrika Gullane Golf Club. Här finns 3 banor, Gullane 1 är den mest kända. Jag ska spela Gullane 2, kolla in filmen från rundan! Får tips hur man ska spela banan.

Följ med till Gullane Golf Club, vi spelar Gullane 2 banan.

Efter en härlig golfrunda och väntade en god värmande soppa i klubbhuset. På väggarna i klubbhuset hänger fotografier, glada golfare med stora pokaler i händerna. På ett foto finns en kvinna som vann Ladies Golf Union titeln här på banan 1947, den legendariska ”Babe” Zaharis som även tagit dubbla OS guld.

Tillbaka i Norh Berwick tar jag tillfället att strosa runt i den här charmiga lilla orten. Den har kallats ”Biarrtiz of the North” under tidiga 1900 talet var det här tillhållet för aristokrater och societen som samlades här under sommarmånaderna.

Härlig morgonjogg på stranden vid North Berwick

Efter en härlig morgonjogg på den fina stranden utanför hotellet står  golf Dunbar på schemat. En helt underbar linksbanan som nästan hänger på kanten ner i havet. Vid mitten av 1800 talet tillfrågades Tom Morris som vid den tidpunkten var greenkeeper vid Prestwick om han kunde ”lägga ut banan”.  Han skapade 15 hål som 1880  när man förvärvat lite mer land blev 18 hål som då blivit en standard för golfbanor.

Häng med till Dunbar Golf, här får vi se hur man ska slå ett ett riktigt bra bunkerslag!

Dunbar var en riktig rolig golfupplevelse som du inte får missa! Sista kvällen checkar jag in på Macdonald inne i centrala Edinburgh för att hinna se lite av den här vackra spännande historiska staden. Känner direkt att mer tid skulle behövas för att hinna med allt som finns att se och uppleva!

Ja, det är bara att planera nästa resa hit igen!

Dela den hör bloggen

Fler artiklar

Topp5 Marocko

Topp 5 Marrakech

Fyll din golfresa med ännu mer upplevelser! 1 .Medina – Marrakechs gamla stad är en magisk plats full av smala gränder, ett nätverk av labyrinter som är fulla av överraskningar, färgstarka marknader och spännande kulturella upplevelser. Här kan du besöka lokala hantverksverkstäder, prova på kryddiga delikatesser, eller bara njuta av atmosfären medan du tar en kopp mint-te. 2. Bahia Palace – ett fantastiskt palats som byggdes på 1800-talet för en av sultanerna i Marocko. Palatset är känt för sin imponerande arkitektur, mosaiker, utsmyckningar i stucco och träsniderier och vackra trädgårdar.

Read More
Topp 5 Paris

Topp 5 Paris

1 Utforska Paris, förutom att spela golf på Golf National, kan du också ta dig tid att utforska Paris. Besök Eiffeltornet, Louvren, Notre-Dame-katedralen och ta en promenad längs Seine-floden. 2.Besök Versailles slott: En kort bilresa från Golf National ligger Versailles slott. Detta magnifika slott, som en gång beboddes av den franska kungen Ludvig XIV, är en av Frankrikes mest ikoniska sevärdheter. Besök slottets magnifika rum, trädgårdar och fontäner, och lär dig om dess rika historia.mer info https://www.chateauversailles.fr/ 3 Njut av fransk gastronomi: Frankrike är känt för sin mat och vin,

Read More